אחד הכלים השימושיים העומדים לשירותם של מלווים וחייבים הוא האפשרות להיעזר במנגנון הערבויות. על ידי צירוף ערב לעסקה, מובטח לצד המלווה כי כספו יוחזר כנדרש גם במקרה בו הלווה נקלע לקשיים כלכליים. הערבות אשר נחשבת לבטוחה ביותר היא ערבות בנקאית, שבה הבנק הוא זה שאחראי להבטחת התשלום כפי שנקבע. אז מה זאת בדיוק ערבות בנקאית, מה היתרונות שלה ומתי היא דווקא פחות מתאימה? על כך בכתבה הבאה.
ערבות בנקאית – למה צריך את זה?
כל עסקה בין שני גורמים פרטיים כוללת בטוחה סיכון רב. העסקאות הנפוצות ביותר בתחום זה הן עסקאות של השכרת דירה בין שוכר למשכיר. במקרים כאלו, השוכר מתחייב לשלם דמי שכירות כנדרש בכל חודש והמשכיר מחויב לספק לו את האפשרות להתגורר בנכס. עם זאת, ישנם כמובן מקרים בהם השוכר עובר על תנאי השכירות או לא מצליח לעמוד בתנאי התשלום. כדי להימנע ממקרים כאלו, משכירים רבים ידרשו מהשוכרים ערבות כלשהי אשר תבטיח את המשך התשלומים. ערבות בנקאית תאפשר למשכיר לקבל את כספו גם במקרים בהם השוכר נמצא בקשיים כלכליים שונים. כמו כן, גם עבור השוכר, הבטחת ערבות למשכיר תימנע ממנו לפנות לאפיקים משפטיים אשר יכולים להתבטא בעיקולים ובצווים מגבילים שונים. ברוב המקרים נתיב של ערבות מובטחת הוא עדיף מפניה לאפיקים כמו חשבון בנק הסרת עיקול.
איך עובדת ערבות בנקאית?
ערבות בנקאית מבוססת על ההבטחה של הבנק כי כספו של החייב יגיע לנושה במקרה בו החייב לא יעמוד בתנאי התשלום. על מנת לעשות זאת, הבנק נועל סכום מסוים מהחשבון של החייב ולא מאפשר לו להשתמש בו לאורך כל תקופת הערבות. סכום זה הוא סכום הערבות אשר נקבע בין החייב לנושה. היתרון המרכזי בעבור הנושה בערבות בנקאית היא הקלות והבטיחות היחסית שבשימוש בכלי כזה. בניגוד לערבות צד ג׳ בה אדם נוסף נדרש לשלם את חובותיו הכספיים של החייב, בערבות בנקאית הבנק עושה זאת והוא מחויב לבצע את התשלום בעת הפניה של הנושה אליו. כמו כן, לבנק אין סמכות לבדוק האם החייב אכן לא עמד בתנאי התשלום או הפר את תנאי החוזה, דבר אשר חוסך סרבול רב מהצד של הנושה.
מתי ערבות בנקאית היא פחות מתאימה?
בנוסף למנגנון השחרור והנעילה היעיל של הבנק אשר מבטיח את תשלום הערבות, מדובר גם בשירות אשר הבנק מציע בתשלום, ועל כן הוא לא בהכרח מתאים לכל אחד. לרוב הבנק יגבה עמלה של מספר אחוזים מגובה הערבות, ובמקרים של ערבות בסכומים גבוהים העמלה יכולה להיות לא מבוטלת כלל. בנוסף, הערבות אמנם מאפשרת ביטחון רב למשכיר אך במקרים של חוסר אמון גבוה בין המשכיר לשוכר הערבות יכולה גם לפעול כנגד השוכר בשל הקלות הרבה בגבייתה. במקרים בהם המשכיר פודה את שטר הערבות בטענה שאינה מוסכמת על השוכר, השוכר ייאלץ לפנות לאפיקים משפטיים אשר עלולים להימשך זמן רב.