האירועים האחרונים שאנחנו חווים כמדינה, משנים מהותית את כמות האנשים שבאים במגע עם הסכנות והקשיים של שירות בכוחות הביטחון. לצערנו, רבים מהמשרתים חוזרים עם פגיעות כאלה ואחרות, בגוף ובנפש. הפגיעה עצמה היא קושי גדול, ועליה יש להוסיף את ההתמודדות עם המערכות הרפואית. על מנת להקל, הכנו לכם מדריך לזכויות של הנפגעים במהלך השירות ולתהליך שיש לעבור כדי לקבל הכרה בנכות.
פגיעה בגוף
הפגיעות בגוף במהלך השירות יכולות לנבוע מפעילות מבצעית, תאונה, עומס רב מדי, רשלנות בטיפול ועוד. פגיעה בגוף יכולה להיות גם החמרה במצב שהיה קיים עוד לפני השירות. כאשר יש פגיעה בגוף, חייל משוחרר או איש קבע מגיש תביעה נגד משרד הביטחון. התביעה מתקיימת מול קצין התגמולים שבוחן את הקשר הסיבתי בין הפגיעה לשירות, בעזרת חוות דעת רפואית ומשפטית. לאחר שנקבע שיש קשר סיבתי, עובר המקרה לוועדה רפואית, אשר תקבע את אחוזי הנכות שמגיעים לנפגע. גם הוועדה מתבססת על חוות דעת רפואיות ועל מפגש עם הנפגע.
פגיעה בנפש
בדומה לפגיעה בגוף, גם פגיעה בנפש היא דבר נפוץ, לבטח בימים אלה. לעיתים ההכרה בפני עצמכם שאתם סובלים מפגיעה בנפש מגיעה לאחר זמן ממושך, ואפילו שנים רבות. חשוב לדעת כי טיפול בפוסט טראומה יעיל ככל שהוא קרוב למועד האירוע, ולכן אם יש לכם חשד שאתם סובלים מתסמינים של פוסט טראומה – פנו לטיפול ואבחון בהקדם. התסמינים השכיחים הם חוסר מנוחה, כעס ללא הסבר, חוסר שינה, דיכאון, ועוד.
היחס לפגיעה בנפש דומה ליחס לפגיעה בגוף. אחוזי הנכות שיקבעו בסופו של התהליך הם אותם אחוזי נכות. גם כאן התהליך מתבסס על חוות דעת רפואית של פסיכיאטר, חוות דעת משפטית על הקשר בין התסמינים לשירות או לאופי השירות. גם כאן התהליך יחל בתביעה מול קצין התגמולים שבוחן את הקשר הסיבתי לשירות, וימשיך בוועדה הרפואית שקובעת את אחוזי הנכות.
הכרה בפגיעה במהלך השירות
לכל חייל משוחרר מסדיר או מילואים, או חייל בקבע, יש את הזכות להגיש תביעה לקצין התגמולים. התהליך הזה לא תמיד ברור ופשוט ולעיתים הצבא יכול להערים קשיים בהוכחת הקשר הסיבתי בין הפגיעה לשירות ולתת הסברים אחרים לסיבת הפגיעה וההחמרה בה. לכן חשוב להיעזר במומחים משפטיים ורפואיים בשביל להגיע לתביעה מסודרים ומאורגנים, וכך למנוע את דחייתה.
מה מקנים לך אחוזי נכות?
אחוזי נכות מקנים זכויות מסוימות. הזכויות באות לידי ביטוי בקצבה שמשלם הביטוח הלאומי, הטבות מס שונות, הטבות ברכישה של רכב למשל, תו נכה ועוד. לפי אחוז הנכות נקבעים גובה הקצבה וגובה הקלות המס המגיעות לכם.
סיכום
בתקופה האחרונה יותר ויותר חיילים וחיילות משוחררים מוצאים את עצמם עם פגיעה שחוו במהלך השירות, שמתבררת רק לאחר שהשירות הסתיים. במקרים כאלה, לפעמים החייל לא מוצא בעצמו את הכוחות לטפל בתביעה למשרד הביטחון ובבירוקרטיה הכרוכה בכך, בטח כאשר מדובר על פגיעה בנפש. עם זאת, יש לדעת כי הכרה בפגיעה והתחלת טיפול הם שלבים משמעותיים ביותר בהחלמה, אז אל תתכנסו לתוך הפגיעה ואל תוותרו על הזכויות שלכם. התייעצו עם בני משפחה, מכרים ומומחים כדי לקבל את המגיע לכם ולהתחיל בהליך הריפוי.