הסדרי ראייה, המכונים גם הסדרי שהייה, הם אחד הנושאים החשובים ביותר עבור משפחה בתהליך גירושין או לאחריו. בני הזוג או בית המשפט קובעים את נושא המשמורת על הילדים, ובמידה שההחלטה אינה חלוקה שוויונית במשמורת, נקבעים גם ההסדרים על-פיהם ייקבעו פגישות וזמן משותף בין הילדים להורה שאינו משמורן. הוגנות בקביעת הסדרי הראייה ושמירה עליהם הן הדרך להבטיח קשר בריא, נמשך ואוהב בין ההורה לילדיו.
משפחה מתגרשת
הילדים במשפחה בתהליך גירושין, נאלצים להתמודד עם תהליך לא קל ועם רצף שינויים מאתגרים, מבלי שיהיה להם כוח להחליט החלטות אודות התהליך. על מנת לסייע לילדים, בכל גיל, להתמודד עם המצב החדש ולשמר קשרים חיוביים עם שני ההורים, מתייחס החוק למערכת היחסים בין ההורה שאינו בעל המשמורת על הילד ומבטיח, ראשית, שיהיה להורה ולילדיו זמן משותף. עורך דין משפחה מומחה יוכל להבטיח שהמפגשים, הפוטנציאל לבניית מערכת יחסים, יתקיימו ולעגן זאת בהסדר משפטי.
לטובת הילדים
טובת הילדים היא הרעיון המוביל של הסדרי ראייה, ואלה נקבעים על פי התנאים הספציפיים בכל משפחה. קביעת הסדרי ראייה מתחשבת בגיל הילדים, בקשר הקיים בין ההורה לילד וכמובן כל צורך או תנאי שעולה מהמצב האישי של המשפחה. לעתים, מתגבשים הסדרי הראייה בהסכם בין ההורים והוא מקבל תוקף לאחר אישור של ערכאה שיפוטית. במקרים אחרים, מתגבשים הסדרי הראייה על ידי בית המשפט, והם מבוססים על תחקיר סעד מקיף.
מה מקובל?
הסדרי הראייה או הסדרי השהייה המקובלים בישראל קובעים שההורה הלא משמורן יבלה עם הילדים פעם או פעמיים במהלך השבוע וכן בכל סוף שבוע שני. על פי גילם של הילדים, משך זמן השהות המשותף משתנה.
למשל תינוקות ופעוטות אינם מבלים לילה אצל ההורה שאינו המשמורן אולם ילדים ונערים, בגילאים בוגרים יותר, ישהו אצל ההורה גם במהלך הלילה, הן בביקורים במשך השבוע והן בסוף השבוע. בנוסף, מקובל לחלק באופן שוויוני את תקופות החגים והחופשות של הילדים מהמסגרות החינוכיות.
אז מה עושים?
אנשי חינוך וטיפול מצטרפים להמלצותיהם של עורכי דין, שקוראים להורים מתגרשים, להקדיש זמן ומחשבה לקביעת הסדרי ראייה הוגנים, אפשריים וכאלה שיאפשרו באמת, לשני ההורים, לשמר קשר קרוב וחם עם ילדיהם גם לאחר הגירושין. ניסוח ברור ומפורט של הסכמי הראייה המוסכמים יכול למנוע חוסר הסכמות וסכסוכים בנושא בעתיד, שעלולים להשפיע לרעה גם על הילדים ועל מערכות היחסים שלהם עם שני ההורים.
לסיכום
אף הסכם גירושין אינו שלם, ללא הסכמה על נושא משמורת הילדים ועל הסדרי הראייה וזאת משום שברור לכל הנוגעים בדבר כי פגימה במערכות היחסים של הילד עם הוריו עלולה להשפיע מאוד על הילד, בעיקר על ילדים בגיל הרך, ולייצר אתגרים נפשיים ורגשיים, שהילד יישא עמו במהלך חייו. טובת הילדים דורשת הסכמים ברורים, מפורטים והוגנים בנושא הסדרי הראייה, כדי שיוכלו, על פיהם, לעצב את לוח הזמנים החדש של הילדים.