כשעובד מאבד את כושר העבודה שלו הוא מאבד את יכולתו להשתכר, אובדן כושר עבודה עלול לקרות בעקבות פגיעות עבודה או פגיעות אחרות.
מהן פגיעות עבודה ומה האחריות של המעסיק אל מול עובדיו בכל הנוגע לזהירות בעבודה?
מהו אובדן כושר עבודה?
ביטוח אובדן כושר עבודה הינו רכיב בקרן הפנסיה או בביטוח המנהלים. רכיב זה מבטיח קצבה חודשית במקרה שלא שמצב הבריאותי של החוסך ייקח ממנו את יכולתו לעבוד ולהתפרנס. כל חוסך בוחר את גובה הסכום שהוא מעוניין להפריש מהסכום המופרש לפנסיה. אובדן כושר עבודה עלול להגרם מפגיעה בעבודה ואז למעסיק אכן יש אחריות מסוימת על עובדיו.
מהי פגיעת עבודה ואיך ניתן לפעול מולה?
פגיעת עבודה פגיעה פיזית / נפשית שקרתה בעת או בעקבות העבודה. אם זו פגיעה ישירה אפילו בדרך אל ומהעבודה, מחלה שהתפתחה בעקבות חשיפה לחומרים מסוימים או טראומה שנגרמה עקב פעולות ממושכות על פי תנאי העבודה, פגיעות מסוג זה יכולות להיחשף גם לאחר סיום ההעסקה באותו מקום ההעבודה ועדיין יחשבו כפגיעות עבודה. בהתרחשות מקרים אלו ניתן לתבוע את הביטוח הלאומי לקבלת פיצוים וסיוע כלכלי רפואי, פוליסת תאונות אישיות אם קיימת ואם מדובר במקרה בו יש אשמה בגין רשלנות על ידי המעסיק ניתן לתבוע גם אותו, לתהליכים אלו מומלץ להתייעץ ולשכור עורך דין תאונות עבודה.
מה חובותיו של המעסיק כלפי עובדיו?
על פי חוק – על פי פקודת הנזיקין – מעסיק הינו בעל שליטה גמורה על הדרך בה העובד שלו מבצע את עבודתו, לעובד עצמו יש גם כן סמכות אך לא אותה סמכות לגביי אותה עבודה ומוגדר כמי שעבודתו בשליטה מלאה של מעסיקו.
האחריות הכבדה של המעסיק יוצאת מכוח פקודת הבטיחות בעבודה תש"ל 1970 ומפסקי דין – "יחסי עובד מעביד מצמיחים חובת זהירות כלפיי העובד".
משמעות יומיות
- על המעסיק לנקוט בכל האמצעים והפעולות הסבירים שיגנו על עובדיו מפני סיכונים הטמונים בסביבת ובביצוע העבודה הנדרשת.
- על המעסיק להדריך את עובדיו על ביצוע העבודה ושימוש בכלי העבודה הנדרשים לה.
- על המעסיק לספק ציוד מתאים והולם וכמו כן ציוד מגן ולוודא שהינם מתמגנים בעזרתו.
- על המעסיק לפקח על עובדיו ולוודא כי הם שומרים את כללי הבטיחות והתקנון.
במקרים בהם המעסיק לא נהג על פי המפורטים מעלה תהיה עילה סבירה לתביעה נגדו בשל רשלנות. במקרים אלו יש לזכור כי גם על העובד מוטלת אחריות וחובת זהירות בכל הנוגע לעבודה, כלי עבודה וסביבה בטוחה.
לסיכום
אובדן כושר עבודה עלול להיות מקרה מצער מאוד, שמרו על עצמכם בזמן עבודה גם אם נדמה לכם שאינה מסוכנת כלל. שימו לב שהמעסיק שלכם פועל על פי ההנחיות וחובותיו החוקיות ופעלו גם אתם עובדים שכירים על פי הנחיותיכם וחובתכם לבטיחות האישית.