משפחות שכולות שאיבדו את יקיריהן מקבלות הכרה כאשר בן משפחתם נפטר בעת שירות החובה ממחלה או פעילות מבצעית. מנגד, ישנם מקרים בהם יש להוכיח שהמוות אירע עקב השירות הצבאי על מנת לקבל הכרה כמשפחה שכולה. המאמר יסביר כיצד פועל התהליך.
מתי מכירים במשפחה כמשפחה שכולה?
משפחות של חיילים בשירות חובה שנהרגו בעת פעילות צבאית, ממחלה או פגיעה מקבלות הכרה כמשפחות שכולות. מנגד, משפחות של אנשי קבע צריכות להוכיח קשר ישיר של מות יקיריהן לשירות הצבאי שלו. במידה והמוות נגרם במסגרת אזרחית, הן לא יוכרו כמשפחה שכולה ולא יהיו זכאיות לתגמולים. גם משפחות לחיילים שנפטרו בדרכם לבסיס או בדרכם מהבסיס יצטרכו להוכיח שיקיריהן לא סטו מן הדרך והיו בדרכם למקום אחר. באותה מידה משפחות של נכי צה"ל שנפטרו לאחר שירותם הצבאי יצטרכו להוכיח שהמוות הוא כתוצאה מהנכות והפגיעות בגינן נקבעה הנכות. במקרים כאלו על המשפחה להגיש תביעה משפטית כדי שמשרד הביטחון יכיר בה, ולעבור תלאות נוספות כדי להוכיח את הקשר בין המוות לשירות הצבאי.
כיצד מגישים תביעה להכרה במשפחות שכולות
בראש ובראשונה על המשפחה להשכיר את שירותיו של עורך דין הבקיא בנושא ומטפל בבעיות אלו מול משרד הביטחון. בנוסף לעורך הדין יש לפנות לרופא מומחה, שיוכיח שהמוות נגרם בעקבות השירות הצבאי גם אם חלפו שנים. עורך הדין יגיש את התביעה וייצג את המשפחה בהליך המשפטי מול משרד הביטחון עם הוכחות הרופא המומחה. במידה והמשפחה תוכר כשכולה, היא תזכה להנצחת יקירה ותקבל תגמולים והטבות שונות. במידה ולא תוכר, עורך הדין יערער על ההחלטה ויערך דיון נוסף.
כשמדובר בפטירה של נכי צה"ל כתוצאה מהשירות הצבאי ישנה אופציה נוספת למשפחה, והיא לקבל הכרה כמשפחה שכולה לפנים משורת הדין. על פי חוק המשפחות השכולות, המשפחה תוכר אם יקירה היה נכה צה"ל עם דרגת נכות של 50% שנכותו קרתה בזמן פעילות מבצעית, ואשר נפטר לאחר שסיים את השירות הצבאי. גם אלמנתו של נכה צה"ל עם דרגת נכות של 100%+ אשר נפטר ללא קשר לפגיעתו מהשירות הצבאי, תוכר כשכולה. על מנת לקבל ייעוץ לגבי כל החוקים לקבלת נכות או להכרה במשפחות שכולות, מומלץ לפנות לעורך הדין המסייע למשפחות שכולות כמו משרד עו"ד גרינברג ושות'.
למידע נוסף בנושא תביעות משרד הביטחון, קראו באתר הנבחרת המשפטית.
כמה זמן לאחר הפטירה ניתן לבקש הכרה למשפחה שקולה?
חוק ההתיישנות בתביעות צבאיות קצר יותר מתביעות אזרחיות. אלמנה שכולה יכולה לתבוע הכרה רק עד שנה ממות בעלה, אלא אם כן יש להם ילדים משותפים שלמעשה הם יתומים. במקרים כאלו, חוק ההתיישנות יחול רק כשהיתומים יעזבו את בית אימם. על מנת לערער על הכרה שנדחתה, יש לעשות זאת תוך חודש מיום ההחלטה. לסיכום, ישנם חוקים רבים שחשוב לדעת בעת בקשה להכרה, ולכן חשוב לקבל את סיועו של עורך הדין.